Tygpåsar

Är tygpåsar bra för miljön? Det är en fråga med många svar, men det enda sanna svaret är att det beror på.

Slit- och släng-beteende har många fördelar men för miljön finns många nackdelar, främst i form av det tenderar att öka förbrukningen av resurser, både ändliga och förnybara sådana. Helt klart är att det blir en belastning för miljön att tillverka nya saker hela tiden, men det är inte så självklart vad som är optimalt.

Tygpåsar då? Jo, de har jättebra möjligheter att vara ett bra, till och med jättebra miljöval, men då gäller det att de är välsydda så att den håller länge och att de används igen och igen och igen.

Satsa på kvalitet och ekologiska val

De flesta ser tygpåsen som det miljövänliga alternativet och då faller det sig naturligt att välja tyg före till exempel plast, om du vill ha en tydlig miljöprofil.

Det gäller dock att välja rätt och att satsa på tygpåsar av bra kvalitet och gärna tillverkad av ekologisk bomull eller motsvarande material med en tydlig miljöstämpel.

Ingenting är så tråkigt som att få en fin och snygg tygpåse med tryck, bara för att tvingas se den falla i bitar inom kort, på grund av att den är av dålig kvalitet.

Det blir mindre bra reklam för dig och ditt företag förstås, om ni delar ut tygpåsar av dålig kvalitet, men det blir också dålig verkningsgrad på reklampengarna. En tygpåse av bra kvalitet som håller kan ge dig exponering under många år. Går påsen sönder snabbt försvinner den effekten.

En stor miljöbelastning

Jämför tygpåsar med plastpåsar. Bara vikten säger en del om skillnaden i resursåtgång. I jämförelse med en fjäderlätt plastpåse väger tygkassen en hel del. Skillnaden i materialåtgång är en stor miljöbelastning.

Tillverkningen av tyg är också många gånger mer komplex och energikrävande än för den tunna plastfilm som används till plastpåsar.

Det finns inget sätt att komma runt att tillverkningen av tygpåsar innebär en relativt stor miljöbelastning. Det uppvägs dock genom att tygpåsar kan användas igen och igen och igen, under många års tid, innan de är utslitna.